نکات مهم در خرید دستگاه بای پپ
دستگاه بای پپ یکی از تجهیزات کمک تنفسی پر کاربرد است که برای بیمارانی که دچار مشکلات ریوی مختلف هستند مورد استفاده قرار می گیرد. این دستگاه فشار مناسب برای دم و بازدم بیمار را تامین می کند. BiPAP که مخفف Bilevel Positive Airway Pressure است یک دستگاه تنفسی خانگی به حساب می آید اما امکان استفاده از آن در محیط های درمانی نیز وجود دارد. در این مقاله ابتدا این دستگاه معرفی شده و سپس به نکات مهم در خرید دستگاه بای پپ پرداخته می شود.
در عمل تنفس، ماهیچه های تنفسی از جمله دیافراگم باعث تغییر حجم قفسه سینه شده و فشار مثبت و منفی ایجاد می کنند که با استفاده از این فشارها هوا به داخل ریه ها رفته و سپس خارج می شود. اما برخی بیماری ها مانند آپنه تنفسی یا عفونت های مختلف عملکرد این ماهیچه ها را با مشکل روبرو می کنند و بیمار در حین دم و بازدم دچار ناتوانی می شود. در چنین مواردی طبق تجویز پزشک متخصص از دستگاه بای پپ استفاده می شود. دستگاه بای پپ از مشتقات دستگاه ونتیلاتور است و در شرایطی که بیمار، خود قادر به تنفس است به جای ونتیلاتور از بای پپ استفاده می شود. هم چنین نوع ساده تر این دستگاه سی پپ نام دارد که فشار مورد نیاز برای دم بیمار را تامین می کند و بیمار بازدم را انجام می دهد.
برای آشنایی بیشتر با دستگاه ونتیلاتور، مطالعه مقاله زیر توصیه می شود:
دستگاه ونتیلاتور چیست و چه کاربردی دارد؟
دراین مقاله می خوانید
عملکرد دستگاه بای پپ
بای پپ دارای یک موتور است که هوای محیط را به درون خود کشیده و پس از عبور دادن آن از فیلترهای مختلف و جدا کردن ذرات آلودگی، فشار آن را تا میزان مشخصی افزایش می دهد و سپس با استفاده از یک لوله مخصوص به نام لوله خرطومی به ماسک بای پپ که بر روی صورت بیمار قرار دارد می رساند. استفاده از بای پپ علاوه بر کمک به درمان بیماری های تنفسی مختلف، باعث درمان آپنه در طول خواب می شود و کیفیت خواب بیمار را تا حد زیادی بهبود می بخشد. فشار مورد نیاز برای عملکرد بای پپ طبق تجویز پزشک تعیین می شود. دستگاه دارای سیستم هشدار قوی است که در صورت بروز هر مشکلی آلارم مربوط به آن را فعال می کند.
هنگام خرید دستگاه بای پپ به چه نکاتی باید دقت کرد؟
- صدای دستگاه باید بسیار کم باشد. معمولا توصیه می شود دستگاهی با صدای کمتر از ۳۰ دسی بل تهیه شود تا هنگام خواب مزاحمتی برای بیمار و اطرافیان وی ایجاد نشود.
- داشتن رطوبت ساز(Humidifier) یکی از مزایای دستگاه بای پپ است. در مدل های قدیمی تر رطوبت ساز وجود نداشته است اما مدل های جدیدتر دارای این ویژگی هستند. رطوبت ساز، هوایی که به ریه بیمار می رسد مرطوب می کند و از خشک شدن راه تنفسی و ریه ها جلوگیری می نماید.
- با بزرگ بودن صفحه نمایش دستگاه، ارقام و نوشته ها با وضوح بیشتر و درشت دیده می شوند. این ویژگی به خصوص برای افراد سالمند باید در نظر گرفته شود. نور صفحه و قابل تنظیم بودن آن نیز در خرید بای پپ باید در نظر گرفته شود.
- لوله خرطومی دستگاه باید قابلیت چرخش ۳۶۰ درجه داشته باشد در غیر این صرت باعث می شود ماسک به صورت بیمار فشار وارد کند.
- انتخاب نوع ماسک یکی از مهم ترین مواردی است که در خرید بای پپ باید در نظر گرفته شود. ماسک بای پپ در مدل های زیر تولید می شود:
-
- ماسک Full face: این مدل دهان و بینی را به طور کامل می پوشاند و بندهایی دارد که بر روی پیشانی بسته می شوند و آن را کاملا فیکس می کنند. انتخاب اندازه درست این ماسک بسیار مهم است زیرا اگر برای صورت بزرگ باشد باعث نشتی هوا شده و پوست و چشم بیمار دچار خشکی و ناراحتی می شود. هم چنین اگر کوچک باشد فشار مضاعف به صورت وارد می شود. این مدل ماسک مناسب کسانی است که در خواب با دهان نفس می کشند. ماسک فول فیس به درمان نارسایی حاد تنفسی کمک می کند.
- ماسک نازال: این ماسک فقط بر روی بینی قرار می گیرد و مناسب بیمارانی است که ترس از قرار گرفتن در فضای بسته(کلاستروفوبیا) دارند.
- ماسک نازال پیلو: در این مدل بالشتک های کوچکی وجود دارند که داخل بینی قرار می گیرند و به صورت فشاری وارد نمی کنند.
مزایای دستگاه بای پپ:
- سبک و قابل حمل است.
- امکان ذخیره اطلاعات بیمار در آن وجود دارد.
- دارای مرطوب کننده است و از خشکی سیستم تنفسی جلوگیری می کند.
- ماسک های متنوعی دارد که بیمار می تواند بسته به نیاز خود از میان آن ها انتخاب کند
- باعث بهبود کیفیت خواب بیمار می شود.
- هوشیاری فرد را در طول روز افزایش می دهد.
کاربردهای دستگاه بای پپ:
دستگاه بای پپ در درمان بیماری ها و مشکلات زیر کاربرد دارد:
- آپنه تنفسی: در این بیماری، وقفه های تنفسی در حین خواب ایجاد می شوند. این وقفه ها اگر در تعداد بالا رخ دهند باعث کاهش اکسیژن رسانی به مغز می شوند و علاوه بر کاهش هوشیاری بیمار در طول روز می توانند به مشکلات جدی تر مانند بیماری های قلبی و مغزی منجر شوند.
- انسداد مزمن ریوی: راه های هوایی بیمار در این بیماری دچار التهاب می شوند. این التهاب غیر طبیعی در اثر یک محرک استنشاقی مانند دود سیگار رخ می دهد و باعث محدودیت تنفسی فرد می شود.
- آسم: در بیماری آسم سلول های سیستم تنفسی درگیر می شوند و بیمار دچار خس خس، سرفه های هنگام شب یا اول صبح و تنگی نفس می شود.
- ضعف تنفسی پس از عمل های جراحی: بعد از عمل های جراحی طولانی مدت که بیمار در طی آن ها به ماشین بیهوشی متصل بوده است، ممکن است عضلات تنفسی دچار ضعف شوند و موقتا عملکرد کامل خود را از دست بدهند.
- پنومونی: این بیماری عفونت دستگاه تنفسی تحتانی است که توسط باکتری، ویروس، قارچ یا انگل رخ می دهد. این میکروارگانیزم ها می توانند از طریق دهان، بینی یا سینوس ها وارد سیستم تنفسی شوند و عفونت ایجاد کنند. ابتلا به پنومونی می تواند تحت تاثیر استنشاق گرد و غبار و گازهای محیط اطراف نیز باشد.
- سندروم هیپوونتیلاسیون: این سندروم در اثر چاقی رخ داده و تعداد و عمق تنفس بیمار را کاهش می دهد. بنابراین تنفس بیمار سطحی می شود و با کاهش اکسیژن خون، دی اکسید کربن افزایش می یابد.
- ادم حاد ریوی در اثر نارسایی قلبی: در اثر آسیب به بطن چپ قلب، مایعات در ریه ها تجمع پیدا می کنند و ادم حاد ریوی رخ می دهد.
خرید دستگاه بای پپ در بازار تجهیزات پزشکی ایران:
انواع مختلف دستگاه بای پپ در بازار تجهیزات پزشکی ایران به فروش می رسد. هنگام خرید این دستگاه باید توجه شود که دستگاه دارای ماسک و لوله خرطومی استاندارد باشد و ماسک مطابق صورت بیمار انتخاب شده باشد. هم چنین باید صدای کمتر از ۳۰ دسی بل داشته باشد. شما می توانید با مراجعه به وب سایت تجهیز سلامت نیکان، انواع مختلف دستگاه بای پپ را مشاهده کرده و خریداری نمایید.
مقالات مرتبط:
- نکاتی که هنگام خرید دستگاه سی پپ باید بدانیم
- نکاتی که هنگام خرید اکسیژن ساز باید بدانید
- تفاوت دستگاه سی پپ و بای پپ