021-88611304-5

تماس با مشاوران نیکان

 

نکاتی که هنگام خرید دستگاه سی پپ باید بدانیم

نکاتی که هنگام خرید دستگاه سی پپ باید بدانیم

سی پپ

خرید تجهیزات پزشکی با توجه به این امر که این تجهیزات نقش اساسی در تشخیص یا درمان بیماری ها دارند، باید با دانش و تخصص کافی صورت بگیرد. خرید این تجهیزات هزینه بر است و در شرایط اقتصادی کنونی بار اضافه ای بر دوش خانواده یا مرکز درمانی تحمیل می کند، بنابراین بهتر است که با شناخت کافی بر کاربردهای آن انجام پذیرد. در این مقاله سعی بر آن است به مواردی که در هنگام خرید دستگاه سی پپ باید به آنها دقت شود بپردازیم. اما قبل از آن، توضیح کوتاهی در مورد خود دستگاه و کاربرد آن بیان می شود.

 

دستگاه سی پپ چیست و چه کسانی نیاز به دستگاه سی پپ دارند؟

 

سی پپ دستگاه کمک تنفسی است که به بیمارانی که در عمل دم مشکل دارند کمک می کند تا تنفس بهتری داشته باشنداستفاده از دستگاه سی پپ. این دستگاه یک حالت ساده شده از

دستگاه کمک تنفسی ونتیلاتور است. ونتیلاتور دستگاهی است که امکان تنفس مکانیکی را برای بیمارانی که در این امر مشکل دارند فراهم می کند. دستگاه سی پپ با اعمال فشار هوای مثبت کاربرد گسترده ای در درمان آپنه(قطع تنفسی) در هنگام خواب دارد. به این ترتیب که دستگاه هوای فشرده شده را با فشار مشخص به مجرای تنفسی بیمار وارد می کند و گرفتگی راه تنفسی را که منجر به قطع تنفس می شود، باز می کند. دستگاه دارای سه قسمت اصلی است: کمپرسور، لوله های رابط و ماسک صورت یا نازال بینی که هوا را به داخل مجرای تنفسی هدایت می کند.

تشخیص استفاده از دستگاه سی پپ معمولا پس از انجام تست خواب و تحلیل نتایج آن توسط پزشک متخصص صورت می گیرد. تست خواب در مراکز تست خواب و به مدت یک شب تا صبح انجام می شود به این ترتیب که بیمار توسط اتصالات مخصوص به دستگاه متصل می شود و کلیه پارامترهای خواب مانند زمان به خواب رفتن، تعداد آپنه ها، مدت زمان خواب عمیق، سطح اکسیژن خون، تعداد دفعات از خواب پریدن و … اندازه گیری می شود. پزشک متخصص بر اساس این نتایج و تعداد آپنه ها استفاده از دستگاه سی پپ و تنظیمات آن را تجویز می کند.

 

 

خرید دستگاه سی پپ

 

زمانی که برای بیمار استفاده از دستگاه سی پپ تشخیص داده شد، مرحله بعدی خرید دستگاه سی پپ مناسب بر اساس نیاز درمانی بیمار است. دستگاه های سی پپ گوناگون با برندهای متخلف چینی، آلمانی، استرالیایی، فرانسوی و … در بازار تجهیزات پزشکی ایران وجود دارند که هر کدام دارای ویژگی های مخصوص به خود هستند. با توجه به گستردگی مدل های این محصول، انتخاب دستگاه مناسب که هم نیاز بیمار را پاسخ گوید و هم از نظر هزینه به صرفه باشد، ممکن است گیج کننده باشد. در این مطلب تلاش می کنیم تا به نکاتی که در هنگام خرید دستگاه سی پپ باید لحاظ شوند، اشاره کنیم.

اولین سوالی که در هنگام خرید دستگاه سی پپ و یا بطور کلی تجهیزات پزشکی مطرح می شود این است که از کجا بخرم؟ در حال حاضر فروشنده های زیادی به صورت آنلاین و یا فروشگاهی اقدام به عرضه دستگاه های تخصصی پزشکی مانند دستگاه سی پپ می کنند. اما به طور کلی تجهیزات پزشکی و به طور اخص دستگاه سی پپ باید از شرکت های مهندسی پزشکی خریداری شود که دانش و تجربه نصب و پشتیبانی دستگاه را داشته باشند. کارشناسان تنفسی یا اصطلاحا کارشناسان NIV: Non-invasive Ventilation شاغل در این شرکت ها با توجه به نتایج تست خواب و تجویز پزشک، مناسب ترین دستگاه ها را پیشنهاد می دهند و بر اساس فاکتورهای موجود در تست خواب دستگاه را تنظیم و نصب می کنند.

 

سی پپ

سی پپ یا اتو سی پپ؟

 

نکته بعدی که در هنگام خرید دستگاه سی پپ باید به آن دقت کرد این است که بیمار به سی پپ احتیاج دارد یا اتو سی پپ؟ ابتدا به تفاوت این دو دستگاه بپردازیم. همانطور که گفتیم دستگاه سی پپ یک فشار ثابت هوا را بر اساس تنظیمات دستگاه به مجرای تنفسی بیمار اعمال می کند و راه تنفسی را باز می کند. در دستگاه سی پپ این عدد فشار ثابت است و چنانچه به هر دلیلی نیاز به تغییر این فشار باشد دستگاه بر روی عددی ثابت می ماند. به عنوان مثال اگر بیمار در هنگام خواب تغییر وضعیت بدهد و یا در اثر آلرژی یا سرماخوردگی احتیاج به فشار دمی بالاتر یا پایین تر داشته باشد دستگاه سی پپ این اجازه را نمی دهد. در مقابل دستگاه اتو سی پپ(APAP) این امکان را دارد تا در یک بازه مثبت/منفی مشخص، فشار دمی را تغییر دهد. این دستگاه ها دارای الگوریتم هایی هستند که تغییرات در تنفس بیمار را تحلیلی می کنند و فشار مناسب برای آن لحظه را محاسبه و اعمال می کنند. بنابراین بیمار خواب آرام تری را تجربه می کند اما در مقابل دستگاه های اتو سی پپ نسبت به سی پپ گران تر هستند. بنابراین دستگاه های اتو سی پپ کار سی پپ را انجام می دهند اما عکس این امر صادق نیست. در حالت کلی معمولا به بیمارانی که سن بالا یا وزن بالا دارند توصیه می شود که دستگاه اتو سی پپ تهیه شود.

خوابیدن همراه با سی پپ

 

ویژگی های دستگاه سی پپ

 

مسئله بعدی که در هنگام خرید دستگاه سی پپ باید به آن دقت کرد، ویژگی ها و قابلیت های دستگاه سی پپ است. از این ویژگی ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

صدای دستگاه: در حالی که امروز اکثر دستگاه های سی پپ دارای صدای آرام(کمتر از ۳۰ دسی بل) هستند، دستگاه هایی که از این صدا کمتر باشند نیز وجود دارند که به طبع گران تر هستند. اگر صدا برای شما مساله مهمی است بهتر است  هنگام خرید دستگاه به این امر توجه کنید.

رطوبت ساز: دمش پیوسته هوا به مجاری تنفسی باعث خشک شدن گلو و اذیت شدن بیمار می شود. بنابراین اکثر دستگاه های سی پپ دارای یک بخش رطوبت ساز(Humidifier) هستند که هوای ورودی به گلوی بیمار را مرطوب می کند. این بخش می تواند به صورت مجزا و یا درونی در دستگاه باشد.

قابل حمل بودن: بعض از مدل های دستگاه سی پپ دارای ابعاد کوچک و باتری هستند که امکان حمل آنها را در هنگام مسافرت را آسان می سازد.

رمپ: وقتی که ماسک بر روی صورت قرار می گیرد و دستگاه روشن می شود، در ابتدا عادت کردن به فشار هوا برای بیمار دشوار است. وجود قابلیت رمپ در دستگاه این امکان را می دهد تا ماشین به تدریج به فشار تعیین شده برسد و بیمار با شرایط وفق پیدا کند.

هشدار نشتی هوا: بعضی افراد در هنگام خواب تحرک زیادی دارند و این امر ممکن است که سبب تکان خوردن ماسک از روی صورت و ایجاد نشتی هوا شود، در این حالت دستگاه هشدار داده و بیمار را بیدار می کند.ویژگی های دستگاه سی پپ

جبران نشتی: اگر ماسک دارای نشتی هوا باشد، بعضی دستگاه ها این قابلیت را دارند تا با افزایش فشار هوا، نشتی هوای از ماسک را جبران کنند.

امکان ثبت اطلاعات: دستگاه های سی پپ دارای قابلیت های مختلف در زمینه ثبت اطلاعات بیمار هستند. بعضی از دستگاه ها فقط اطلاعاتی مانند زمان استفاده از دستگاه را ثبت می کنند در حالی که بقیه دستگاه ها می توانند اطلاعاتی مانند وقوع آپنه، تغییرات فشار هوا، نشتی هوا و اطلاعات در مورد خر و پف بیمار را نیز ثبت کنند. این اطلاعات بسته به نظر پزشک می تواند به صورت روزانه، هفتگی و یا ماهانه چک شوند و در صورت نیاز در تنظیمات دستگاه تغییراتی اعمال شود.

نکته آخری که در هنگام خرید دستگاه سی پپ باید رعایت کرد، انتخاب ماسک مناسب برای صورت بیمار است. به طور کلی دو نوع ماسک بیشترین کاربرد را دارند: ماسک تمام صورت(Full face) و ماسک نازال بینی(Nasal). ماسک تمام صورت حجیم تر است و ممکن است در هنگام خواب برای بیمار مزاحمت ایجاد کند. اما با استفاده از این ماسک می توان فشار هوای دمی بالاتری اعمال کرد بدون اینکه نشتی هوا اتفاق بیفتد. در مقابل ماسک نازال بینی کم حجم تر و درهنگام خواب مناسب تر است اما احتمال نشتی هوا از آن بالاتر است. همچنین از آنجایی که ماسک باید بر روی صورت فیکس شود و نشتی نداشته باشد، باید سایز آن بر اساس صورت بیمار تهیه شود.

 

خرید سی پپ در بازار ایران

 

در بازار تجهیزات پزشکی ایران برندهای گوناگونی مانند اتو سی پپ Apex(ساخت تایوان)، اتو سی پپ Sefam(ساخت فرانسه)، اتو سی پپ BMC(ساخت چین)، اتو سی پپ Resmed(ساخت استرالیا) و… وجود دارند. شرکت تجهیز سلامت نیکان با تکیه بر دانش و تجربه کارشناسان تجهیزات تنفسی خود، بهترین مشاوره را برای خرید دستگاه سی پپ به شما می دهد.

بدون دیدگاه

دیدگاه خود را بنویسید

− 1 = 6

تماس بگیرید