آشنایی با ۱۰ بیماری شایع ارتوپدی

دراین مقاله می خوانید
بیماری های شایع ارتوپدی
بیماری شایع ارتوپدی شامل مشکلات، اختلالات و بیماری های مختلفی است که مرتبط با سیستم اسکلتی- عضلانی بدن هستند و لازم است برای درمان آن ها به پزشک متخصص ارتوپدی مراجعه شود. پزشک متخصص به درمان مشکلات ماهیچه ای، رباط ها، مفاصل و استخوان ها می پردازد. این مشکلات می توانند به میزان زیادی بر روی کیفیت زندگی فرد و توانایی وی در انجام کارهای روزمره تاثیر بگذارند. بنابراین پیگیری به موقع و درمان، اهمیت زیادی دارد و از بروز آسیب های جبران ناپذیر جلوگیری می کند. در این مقاله با بیماری ارتوپدی، علت و انواع شایع بیماری های ارتوپدی آشنا می شویم.
بیماری ارتوپدی:
در اثر انواع بیماری های ارتوپدی مشکلاتی در مفاصل، غضروف ها و استخوان ها ایجاد می شود که بر روی عملکرد سیستم اسکلتی- عضلانی بدن تاثیر می گذارند. در اغلب موارد، بیماری و درد به مرور زمان بهبود پیدا نکرده و وخیم تر می شود بنابراین لازم است بیمار به پزشک متخصص مراجعه کند تا درمان لازم به صورت دارو، فیزیوتراپی، ورزش های خانگی و در برخی موارد از طریق جراحی و سایر روش های تهاجمی انجام شود. بهتر است با انواع بیماری شایع ارتوپدی آشنا باشیم تا در صورت تجربه کردن علائم آن ها به پزشک مراجعه نماییم.
علت بیماری های ارتوپدی:
در بیشتر موارد مشکلات ارتوپدی شامل شکستگی استخوان، پارگی تاندون و رباط، درد مچ دست و پا و درد مفصل گردن و زانو می باشد. این مشکلات می توانند به دلایل زیر رخ دهند:
- آسیب های ورزشی
- تومور
- عفونت
- اختلالات مادرزادی
- آسیب های نخاعی
- آسیب های اسکلتی.
موارد فوق می توانند بیماری های مختلفی را در سیستم اسکلتی- عضلانی ایجاد کنند که خود به خود درمان نمی شوند و درد زیادی را برای بیمار ایجاد می کنند. بسته به نوع بیماری درمان های پایه ای مختلف مانند استراحت، سرد یا گرم کردن، دارو یا جراحی به کار می رود.
علائم بیماری های شایع ارتوپدی:
نشانه های بیماری بسته به نوع و محل متفاوت هستند اما برخی علائم در مشکلات و بیماری های شایع ارتوپدی مشترک می باشند که عبارتند از:
- بی حسی یا گزگز کردن و سوزن سوزن شدن
- درد شدید و کاهش دامنه حرکتی مفاصل
- قرمزی پوست که می تواند ناشی از التهاب یا عفونت باشد
- گرفتگی عضلات
- تغییر شکل مفصل
- ورم و سفت شدن مفصل.
انواع بیماری های شایع ارتوپدی:
اختلالات مختلفی در رابطه با سیستم اسکلتی- عضلانی بدن وجود دارد اما برخی بیماری ها نسبت به سایر مشکلات شایع تر هستند که در ادامه به معرفی آن ها می پردازیم:
پوکی استخوان:
در بیماری پوکی استخوان یا Osteoporosis استخوان ها دچار کاهش تراکم می شوند و احتمال ترک خوردن یا شکستن آن ها افزایش پیدا می کند. این بیماری در خانم ها ۴ برابر بیشتر از آقایان رخ می دهد و احتمال آن در سنین یائسگی و پس از آن افزایش پیدا می کند زیرا تغییرات هورمونی بر روی این عارضه تاثیر زیادی می گذارد. پوکی استخوان ممکن است در ابتدا علائمی نداشته باشد و سپس با پیشرفته شدن، شکستگی های زیادی را به همراه داشته باشد. در میان این شکستگی ها، شکستگی استخوان لگن بسیار خطرناک است و ممکن است باعث شود بیمار تا ماه ها از واکر و ویلچر استفاده نماید. بنابراین توصیه می شود برای تشخیص این بیماری از تست تراکم استخوان در سنین پس از یائسگی و سن بالای ۶۵ استفاده شود. در صورتی که شکستگی استخوان در اثر استئوپروز رخ دهد می تواند علائمی مانند درد شدید، ورم و مشکل در تکان دادن بخش آسیب دیده داشته باشد.
برای اطلاعات بیشتر، مقاله ” همه چیز درباره پوکی استخوان “ را مطالعه بفرمایید.
آرتروز:
این بیماری که استئوآرتریت یا Osteoarthritis نام دارد یکی از انواع بیماری شایع ارتوپدی است که اغلب مفاصل بدن را درگیر می کند و در شرایطی رخ می دهد که غضروف یا بافت بالشتکی بین استخوان ها تخریب شده و به مرور از بین رفته باشد. این اختلال، درد مفصل و ورم و خشکی آن را به همراه دارد و در افراد بالای ۶۰ سال شایع تر است. غضروف ها وظیفه جذب شوک هنگام حرکت مفاصل و استخوان های بدن را به عهده دارند و هنگامی که بافت غضروف از بین می رود آرتروز ایجاد می شود. این بیماری می تواند خفیف یا مزمن باشد و فعالیت های روزمره را تحت تاثیر قرار می دهد. برای درمان و کنترل آرتروز لازم است به روماتولوژیست مراجعه شود. این بیماری بیشتر در مفصل دست، لگن و زانو ایجاد می شود.
آرتریت روماتوئید:
آرتریت روماتوئید یا Rheumatoid Arthritis که روماتیسم مفصلی نیز نام دارد یک بیماری خود ایمنی در مفاصل است که در آن پوشش سینوویال مفصل از بین رفته و التهاب ایجاد می شود. این بیماری بر خلاف آرتروز می تواند به چند مفصل به طور هم زمان حمله کند. ژنتیک در ابتلا به این بیماری تاثیرگذار است و علائمی مانند درد مفصلی، قرمزی و حس گرما دارد. این بیماری دومین بیماری شایع ارتوپدی در زمینه آرتریت است که با نام التهاب مزمن مفصلی نیز شناخته می شود. در اثر این بیماری و شدت پیدا کردن آن، عملکرد مفصل به مرور مختل می شود و به خصوص در مفصل انگشتان موجب بد شکل شدن مفصل می گردد.
برای اطلاعات بیشتر، مقاله ” شایع ترین بیماری های خود ایمنی “ را مطالعه بفرمایید.
تاندونیت:
در بیماری تاندونیت Tendonitis التهاب تاندون رخ می دهد که بافت فیبری است که عضله را به استخوان متصل می کند. این مشکل در اثر استرس، کهولت سن و یا آسیب های مختلف تاندون رخ می دهد که بیشتر در شانه، آرنج، زانو و تاندون آشیل رخ می دهد.
بورسیت:
بورس ها کیسه های حاوی مایع سینوویال هستند که در اطراف مفاصل موجب کاهش اصطکاک می شوند. در بیماری بورسیت Bursitis این کیسه ها ملتهب شده و عملکرد خود را از دست می دهند که بیشتر در آرنج، شانه و لگن رخ می دهد. در صورتی که به این کیسه ها آسیبی نیز وارد شود بورسیت تشدید می شود.
اسکولیوز:
یکی از انواع بیماری شایع ارتوپدی Scoliosis است که بیشتر در نوجوانان رخ می دهد اما در بزرگسالان هم محتمل است. در این بیماری ستون فقرات دچار انحنای جانبی غیر طبیعی می شود که این بیماری می تواند در اثر ژنتیک رخ دهد یا عواملی مانند مشکلات عصبی داشته باشد.
دیسپلازی هیپ:
در بیماری Hip Dysplasia یا دیسپلازی مفصل ران، مفصل به درستی در حفره خود قرار نمی گیرد که این مشکل ریشه ژنتیکی دارد و معمولا بیماری به مرور خود را نشان می دهد. در صورت عدم درمان دیسپلازی مفصل ران، آرتروز و بی ثباتی مفصل رخ می دهد.
فتق دیسک کمر:
در ستون فقرات، بین مهره ها دیسک های نرم و ژله ای وجود دارد که ممکن است دچار پارگی یا لغزش شوند. این حالت در اثر موارد مختلف مانند وزن بالا، فعالیت بدنی شدید، بی تحرکی شدید و رانندگی طولانی مدت ایجاد می شود و به آن فتق یا بیرون زدگی نیز گفته می شود. از علائم این بیماری شایع ارتوپدی می توان به درد، ضعف پاها و دست ها و بی حسی دست و پا اشاره کرد.
خار پاشنه:
در عارضه خار پاشنه یا Heel spur یک زائده استخوانی از قسمت پایین پاشنه پا بیرون می زند که بسیار دردناک و آزار دهنده است. این بیماری در اثر اضافه وزن شدید و پوشیدن کفش نامناسب به خصوص به مدت طولانی رخ می دهد.
کشیده شدن رباط:
در این حالت که رگ به رگ شدن نیز نام دارد کشیدگی و پاره شدن رباط رخ می دهد که در مچ پا شایع تر است. در صورتی که این حالت شدید نباشد می توان آن را در منزل به کمک کمپرس سرد درمان نمود. اما در صورتی که شدید باشد لازم است به پزشک متخصص مراجعه شده و در صورت نیاز جراحی نیز انجام می شود.
جمع بندی:
بیماری های ارتوپدی شایع تحت تاثیر عوامل مختلف مانند ژنتیک، سبک زندگی مدرن که در آن معمولا افراد به مدت طولانی می نشینند و هم چنین آسیب های مختلف در اثر ورزش رخ می دهند. شناخت علائم این بیماری ها و تشخیص و درمان به موقع آن ها از پیشرفت بیماری جلوگیری می کند. در بسیاری از موارد استفاده از تجهیزات پزشکی مختلف مانند تنس عضلانی می تواند به درمان و کنترل بیماری های اسکلتی- عضلانی کمک کند. با مراجعه به وبسایت تجهیز سلامت نیکان این تجهیزات را مشاهده می کنید.