021-88611304-5

تماس با مشاوران نیکان

 

روش های پیشگیری از سرماخوردگی در فصل سرما

روش های پیشگیری از سرماخوردگی در فصل سرما

روش های پیشگیری از سرماخوردگی در فصل سرما

سرماخوردگی در فصل پاییز و زمستان:

 

با توجه به سرد شدن هوا و شیوع انواع بیماری های ویروسی از جمله سرماخوردگی، آنفولانزا و کرونا، می توان با استفاده از روش های مختلف تا حد ممکن از بیمار شدن جلوگیری نمود. با ابتلا به این بیماری ها، علاوه بر دور شدن از ریتم طبیعی زندگی، فرد بیمار، علائم آزار دهنده ای مانند عطسه، سرفه، بی اشتهایی، تب و گلو درد را تجربه می کند. علاوه بر این امکان مبتلا کردن سایر افراد نیز وجود دارد که ممکن است در مواردی با داشتن انواع بیماری های زمینه ای، دوره سرما خوردگی و بیماری برای فرد بسیار طولانی و مشکل شود. بنابراین می توان از روش هایی برای پیشگیری از ابتلا به انواع ویروس های فصل سرما استفاده کرد که در این مقاله به آن ها می پردازیم. لازم به ذکر است که معمولا این باور غلط وجود دارد که سرما موجب سرما خوردگی شده است، در حالی که این بیماری تنها منشاء ویروسی دارد و با انتقال آن از فردی به فرد دیگر، یا از طریق ویروس های موجود در محیط، این بیماری در بدن ایجاد می شود.

 

 

روش های پیشگیری از سرماخوردگی:

 

تقویت سیستم ایمنی بدن:

 

اساسی ترین کار برای جلوگیری از سرما خوردن، تقویت سیستم ایمنی بدن است به طوری که در برابر انواع ویروس های فصلی مقاوم شده یا در صورت ابتلا، علائم ضعیف تری ایجاد شود یا دوره بیماری کوتاه تر گردد. استفاده از انواع میوه ها و سبزیجات و سایر مواد مغذی به صورت روزانه موجب می شود بدن ویتامین ها و مواد معدنی لازم برای قوی تر شدن سیستم ایمنی را دریافت کند. به این ترتیب یک سد دفاعی قوی در برابر میکروارگانیزم ها ایجاد می شود که از بیمار شدن تا حد زیادی جلوگیری می کند.

 

تقویت سیستم ایمنی بدن

مصرف ویتامین D:

 

از میان ویتامین های مورد نیاز بدن، ویتامین D تاثیر زیادی بر عملکرد سیستم ایمنی دارد، به طوری که اگر ذخیره این ویتامین در بدن کم باشد، سرماخوردگی در تعداد دفعات بیشتر و با شدت و مدت بیشتری رخ می دهد. وجود ویتامین دی کافی در بدن موجب می شود که بدن در برابر انواع عفونت های سیستم تنفسی به خصوص سیستم تنفسی فوقانی به خوبی مقابله کند. تحقیقات نشان می دهند که مصرف حدود ۶۰۰ واحد از این ویتامین در بزرگسالان از انواع بیماری های ویروسی دستگاه تنفسی جلوگیری می کند. البته بسته به سن، جنسیت و سبک زندگی، میزان مورد نیاز بدن برای افراد مختلف متفاوت است.

ویتامین دی از طریق گوشت گاو، زرده تخم مرغ، ماهی سالمون، شیر، پنیر، پرتقال و قارچ به دست می آید. اما معمولا این ویتامین به طور کامل از مواد غذایی دریافت نمی شود به خصوص در افراد گیاهخوار که هیچ نوع گوشت یا محصولات حیوانی مصرف نمی کنند، کمبود این ویتامین بیشتر دیده می شود. ویتامین D از طریق تابش نور خورشید بر پوست نیز در بدن تولید می شود. اما در مناطقی با هوای آلوده یا هوای ابری، تولید این ویتامین در بدن کاهش پیدا می کند. بنابراین لازم است افراد پس از انجام آزمایش خون و بررسی سطح ویتامین دی بدن خود، با تجویز پزشک از انواع مکمل های آن به شکل خوراکی یا تزریقی استفاده نمایند تا از انواع بیماری ها و مشکلات به خصوص سرماخوردگی جلوگیری شود.

 

 

برای اطلاعات بیشتر، مقاله ” کمبود ویتامین دی و تاثیر آن بر بدن  را مطالعه بفرمایید.

 

 

مصرف مکمل روی:

 

روی یا Zinc از رشد ویروس ها جلوگیری کرده یا آن را کاهش می دهد. این ماده از مواد غذایی مختلف مانند گوشت، پنیر، سویا و عدس تامین می شود اما مانند ویتامین D، معمولا میزان کافی این ماده از مواد غذایی وارد بدن نمی شود. بنابراین لازم است با مشورت پزشک، زینک به صورت مکمل نیز مصرف شود. دوز مصرفی آن برای افراد مختلف متفاوت است اما معمولا گفته می شود ۷۵ میلی گرم روی در روز، فواید زیادی برای بدن داشته و با تقویت سیستم ایمنی، از انواع بیماری های ویروسی از جمله سرما خوردگی جلوگیری می کند.

 

 

استفاده از پروبیوتیک ها:

 

باکتری های مفید که در روده انسان وجود دارند از طریق مصرف مواد غذایی مختلف مانند ماست پروبیوتیک، نوشیدنی کفیر و کامبوچا که نوعی نوشیدنی تخمیری است تامین می شوند. این باکتری ها سیستم ایمنی بدن را تقویت می کنند و موجب بهبود کیفیت عملکرد سیستم گوارش نیز می شوند. لازم به ذکر است که عملکرد سیستم گوارش تاثیر بسیار زیادی بر سیستم ایمنی بدن می گذارد. با مصرف منظم پروبیوتیک ها، ابتلا به سرماخوردگی کاهش پیدا می کند. البته هنوز این مساله اثبات نشده است که پروبیوتیک ها از پیشروی ویروس ها جلوگیری می کنند یا آن ها را کامل از بین می برند.

 

استفاده از پروبیوتیک ها

 

خواب کافی:

 

خواب کافی و منظم از سرماخوردگی جلوگیری می کند. در صورتی که فرد حداقل ۷ ساعت خواب مفید و با کیفیت داشته باشد، سیستم ایمنی وی عملکرد بهتری داشته و با قدرت بیشتری با ویروس ها مقابله می کند. علاوه بر این، داشتن استراحت کافی در طول شبانه روز و هم چنین جلوگیری از استرس بیش از حد به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می کند. به این منظور می توان از روش های مختلف کاهش استرس مانند یوگا یا مدیتیشن به صورت روتین و منظم استفاده کرد. هم چنین پیاده روی در طبیعت و فعالیت بدنی منظم به بهبود عملکرد سیستم ایمنی و جلوگیری از سرما خوردگی کمک می کند.

 

برای اطلاعات بیشتر، مقاله ” اهمیت خواب کافی برای بدن  را مطالعه بفرمایید.

 

 

استفاده از انواع بخور:

 

وجود رطوبت در محیط، از خشک شدن راه تنفسی جلوگیری می کند. در صورتی که مجاری تنفسی خشک شود، ویروس ها و میکروب ها به راحتی در سیستم تنفسی موجب سرماخوردگی می شوند. انواع بخور گرم و سرد موجب افزایش رطوبت محیط می شوند و هر کدام فواید خاص خود را دارند. به طور مثال بخور گرم باعث گرم تر شدن هوای محیط نیز می شود و می تواند میکروب ها و ویروس های محیط را کاهش دهد. هم چنین در صورت ابتلا به سرما خوردگی، علائمی مانند سرفه را بهبود می بخشد. اما در منازلی که کودک یا حیوان خانگی دارند باید دقت بیشتری اعمال شود زیرا این بخور می تواند خطر سوختگی داشته باشد. در مقابل، بخور سرد این خطر را ندارد و به جلوگیری از بیماری نیز کمک می کند. از معایب آن می توان به صدای بیشتر و هم چنین احتمال جمع شدن باکتری در آن اشاره کرد بنابراین لازم است بهداشت این نوع بخور بیشتر رعایت شده و آب درون آن منظم تر تعویض شود. دستگاه بخور باید همیشه تمیز نگه داشته شود. در غیر این صورت می تواند موجب رشد میکروارگانیزم ها مانند انواع قارچ ها شده و انواع آلرژی و عفونت های تنفسی را به همراه داشته باشد.

 

استفاده از انواع بخور

 

رعایت نکات بهداشتی:

 

شست و شوی منظم دست ها و جلوگیری از تماس دست با چشم و بینی به خصوص در محیط های عمومی یکی از بهترین راه ها برای پیشگیری از ابتلا به سرماخوردگی است. معمولا ما به صورت آگاهانه متوجه این امر نیستیم که در طول روز مرتبا دست خود را که با سطوح مختلف تماس داشته است به چشم و بینی خود می زنیم. بسیاری از ویروس ها از این طریق به راحتی وارد سیستم تنفسی بدن شده و گسترش پیدا می کنند. علاوه بر این، از طریق دست دادن با افراد، ویروس سرما خوردگی به راحتی منتقل شده و با لمس صورت و دهان و بینی وارد بدن می شود. بنابراین بهتر است در فصل سرما تا حد ممکن تماس فیزیکی در محیط های عمومی کاهش داده شود به خصوص در افرادی که دارای سیستم ایمنی ضعیف تر و مستعد بیماری هستند. هم چنین لازم است دست ها به طور منظم با آب و صابون شسته شوند یا از انواع مواد ضد عفونی کننده دست استفاده گردد.

 

تلفن همراه یکی از آلوده ترین لوازمی است که ما به طور روزانه از آن استفاده می کنیم زیرا با تمامی سطوح به خصوص در مکان های عمومی تماس داشته و آلودگی و انواع ویروس ها را به راحتی انتقال می دهد. این وسیله را می توان با استفاده از دستمال مرطوب ضد عفونی نمود . بهتر است این کار زمانی انجام شود که تلفن همراه خاموش است و سپس با یک پارچه کاملا خشک شود تا آسیبی به آن وارد نگردد.

 

رعایت نکات بهداشتی

 

واکسن آنفولانزا:

 

ویروس آنفولانزا نیز مانند سرماخوردگی در فصل سرما شیوع بیشتری دارد. البته این بیماری علائم متفاوتی با سرما خوردگی دارد. به طور مثال سردرد، تب بالا، بدن درد شدید، سرفه های شدید و عفونت گسترده سیستم تنفسی در این بیماری معمولا دیده می شود در حالی که شدت این علائم در سرما خوردگی معمولا کمتر بوده یا برخی علائم مانند عفونت شدید سیستم تنفسی در آن دیده نمی شود. تزریق واکسن آنفولانزا پیش از شروع فصل سرما به خصوص برای افراد مسن و کودکان و هم چنین افرادی که بیماری های زمینه ای خطرناک دارند امری مهم در جهت پیشگیری از بیماری است. با توجه به این که ویروس های ایجاد کننده این بیماری دائم در حال تغییر هستند، تزریق هر ساله این واکسن برای افراد ذکر شده توصیه می شود. علاوه بر این با تزریق این واکسن، در صورت ابتلا به آنفولانزا، علائم آن با شدت و مدت کمتری دیده می شوند.

 

 

جمع بندی:

 

با استفاده از روش های پیشگیری مختلف، می توان از ابتلا به سرماخوردگی و سایر بیماری های ویروسی مانند آنفولانزا جلوگیری کرد. البته به طور طبیعی اغلب بزرگسالان یک تا دو بار در سال به سرما خوردگی مبتلا می شوند اما با استفاده از روش های ذکر شده می توان تعداد دفعات بیماری را کاهش داد یا در صورد رخ دادن سرماخوردگی، شدت علائم آن را کمتر کرد. در صورت ابتلا به سرما خوردگی،  تجهیزات پزشکی مختلفی مانند تب سنج و تجهیزات تولید کننده اکسیژن کمک کننده هستند. در صورتی که فرد دچار عفونت تنفسی شده و اکسیژن خون وی کاهش پیدا کند، سطح اکسیژن خون با استفاده از دستگاه پالس اکسیمتر اندازه گیری شده و سپس با استفاده از دستگاه اکسیژن ساز یا کپسول اکسیژن، اکسیژن تراپی انجام می شود. کارشناسان وبسایت تجهیز سلامت نیکان شما را در خرید این دستگاه ها یاری می کنند.

بدون دیدگاه

دیدگاه خود را بنویسید

56 + = 61

تماس بگیرید