نکات کلیدی در خرید دستگاه ونتیلاتور
دراین مقاله می خوانید
دستگاه ونتیلاتور چیست؟
دستگاه ونتیلاتور که به آن دستگاه تنفس مصنوعی یا تهویه مصنوعی نیز گفته می شود یکی از مهم ترین و حیاتی ترین تجهیزات پزشکی تنفسی است که در بخش های مختلف بیمارستان از جمله مراقبت های ویژه بزرگسالان و نوزادان، اورژانس و اتاق عمل استفاده می شود. با توجه به اهمیت این دستگاه و حساس بودن آن، در خرید دستگاه ونتیلاتور باید به نکاتی توجه شود که در این مقابله به آن ها اشاره می شود.
از آن جایی که عمل تنفس به کمک ماهیچه های تنفسی(عضله دیافراگم و عضلات بین دنده ای) انجام می شود که حجم قفسه سینه را تغییر داده و فشار مثبت و منفی برای ورود و خروج هوا ایجاد می کنند، با اختلال در عملکرد این ماهیچه ها، بیمار توانایی تنفس را به صورت دائم یا موقت از دست می دهد. در چنین شرایطی لازم است از ونتیلاتور استفاده شود که عمل تنفس را برای بیمار انجام می دهد. این دستگاه مانند عضلات تنفسی، باعث ورود هوا به ریه ها و خروج آن می شود.
کاربرد ونتیلاتور:
یکی از اصلی ترین موارد خرید دستگاه ونتیلاتور استفاده از آن در عمل های جراحی است که بیمار در حالت بیهوشی قرار گرفته و عضلات تنفسی وی نمی توانند عملکرد درستی داشته باشند. این دستگاه در زمان بیهوشی، عمل تنفس را برای بیمار انجام می دهد و بیمار می تواند پس از عمل جراحی و در اتاق ریکاوری، قدرت تنفس خود را به مرور بازیابد. لازم به ذکر است که پس از عمل قلب باز معمولا به مدت ۶ تا ۲۴ ساعت از ونتیلاتور استفاده می شود تا از هیپوکسمی بیمار جلوگیری شود. هیپوکسمی حالتی است که در آن اکسیژن خون به شدت کاهش پیدا می کند و خطرات زیادی به همراه دارد. ونتیلاتور برای درمان مشکلات زیر نیز استفاده می شود:
- در صورتی که هیپوکسمی بیمار به کمک دستگاه اکسیژن ساز یا کپسول اکسیژن درمان نشده باشد.
- آپنه یا قطع تنفسی که در اثر مصرف داروهای مختلف یا ضایعات مغزی رخ داده باشد.
- بیماری های حاد تنفسی که امکان تنفس را از بیمار می گیرند.
- افزایش فشار داخل جمجمه.
- اختلال حرکت قفسه سینه که در اثر ضعیف شدن عضلات تنفسی رخ داده است. این مشکل در اثر بیماری هایی مانند میاستنی گراو و گیلن باره ایجاد می شود. هم چنین ممکن است به دلیل شکستن حداقل دو دنده از دو ناحیه ایجاد شود.
جداسازی بیمار از دستگاه ونتیلاتور:
خرید دستگاه ونتیلاتور و استفاده از آن صرفا یک روش درمانی محسوب نمی شود. بلکه این دستگاه در کنار داروها و سایر درمان ها مورد استفاده قرار می گیرد تا عمل تنفس برای بیمار در حال درمان به خوبی انجام شود. در واقع ونتیلاتور، بیمار را زنده نگه می دارد تا درمان وی با استفاده از روش های دیگر انجام گیرد. بنابراین اولویت کادر درمان این است که بیمار هر چه سریع تر از ونتیلاتور جدا شود و به صورت مستقل تنفس کند. ونتیلاتور در شرایطی استفاده می شود که راه حل دیگری وجود نداشته باشد. در این شرایط بیمار ممکن است علائمی مانند پریشان حالی، سرعت تنفس زیاد(۲۸ بار در دقیقه) و افزایش دی اکسید کربن خون داشته باشد.
اجزای ونتیلاتور:
در خرید دستگاه ونتیلاتور لازم است دقت شود که دستگاه دارای اجزای زیر بوده و این اجزا عملکرد صحیحی داشته باشند:
- یک ترالی برای قرار گرفتن دستگاه و ملحقات آن مانند ماسک تنفسی و لوله.
- کمپرسور برای ایجاد هوای فشرده.
- میکسر برای ترکیب اکسیژن با هوای تنفسی بیمار.
- مرطوب کننده برای ایجاد رطوبت و گرما در هوای تنفسی بیمار.
- صفحه نمایش برای انجام تنظیمات دستگاه و نشان دادن اطلاعات مختلف.
- در کنار دستگاه معمولا یک نبولایزر هم وجود دارد که داروهای تنفسی را به بیمار می رساند.
نحوه استفاده از دستگاه ونتیلاتور:
پیش از خرید دستگاه ونتیلاتور استفاده شود لازم است استفاده از آن به کادر درمان آموزش داده شود. علاوه بر این اگر دستگاه در منزل استفاده می شود لازم است افرادی که از بیمار نگه داری می کنند تنظیمات ونتیلاتور را آموزش دیده باشند. تنظیمات بر اساس وضعیت بیمار و تشخیص پزشک اعمال شود. این تنظیمات شامل میزان اکسیژن مورد نیاز، فشار هوای ورودی به ریه، سرعت و حجم تنفس می باشد. پس از تنظیم دستگاه، لوله آن که از یک سمت به دستگاه متصل است به بیمار وصل می شود تا هوا به ریه ها انتقال پیدا کند. دستگاه یک فشار مثبت و منفی ایجاد می کند و هوای فشرده شده را وارد ریه ها کرده و از آن ها خارج می کند. این هوا در میکسر دستگاه با اکسیژن مخلوط می شود. علاوه بر این، هوای ورودی به ریه ها قبل از خروج از دستگاه از مرطوب کننده عبور می کند تا هم رطوبت داشته باشد و هم کمی گرم شود. این امر موجب می شود بیمار حس بهتری داشته باشد و از خشک شدن راه تنفسی جلوگیری شود.
مدت زمان استفاده از دستگاه ونتیلاتور:
خرید دستگاه ونتیلاتور به منظور استفاده در مدت زمان های مختلف بسته به وضعیت بیمار انجام می شود. چنان چه مدت کوتاهی(چند ساعت یا چند روز) لازم باشد از دستگاه استفاده شود، لوله دستگاه به دهان یا بینی بیمار متصل شده و هوا را به ریه ها انتقال می دهد. اما اگر مدت بیشتری(بیش از دو هفته) لازم باشد بیمار به دستگاه متصل شود، بر روی قسمت جلوی گردن یک سوراخ ایجاد می شود و لوله دستگاه از طریق این سوراخ وارد نای شده و عمل تنفس را انجام می دهد.
نکات مهم پس از خرید دستگاه ونتیلاتور:
پس از خرید دستگاه ونتیلاتور و برای استفاده از آن لازم است به نکات زیر دقت شود:
- هنگام قرار دادن لوله در دهان یا بینی باید دقت شود که بافت بدن آسیب نبیند، به طور مثال جلوگیری از آسیب دندان ها باید در نظر گرفته شود و بافت بینی نیز نباید صدمه ببیند یا دچار خون ریزی شود.
- سطح اکسیژن خون بیمار باید به صورت مرتب چک شود.
- حالت های بیمار مانند درد، اضطراب و صدای تنفس وی باید دائما بررسی شود.
- در کنار دستگاه باید ساکشن و آمبوبگ قرار داده شود تا در صورت لزوم مورد استفاده قرار گیرد. در صورتی که دستگاه در منزل استفاده شود لازم است اطرافیان بیمار از نحوه کار با این تجهیزات اطلاع داشته باشند.
- یکی از مواردی که ممکن است در حین استفاده از دستگاه ونتیلاتور رخ دهد ایجاد عفونت ریه یا پنومونی است. برای جلوگیری از این امر باید تخت بیمار دارای شیب ۳۰ تا ۴۵ درجه باشد. علاوه بر این، میزان آرام بخشی که بیمار مصرف می کند باید ترجیحا به مرور کم شود و آمادگی بیمار برای جدا شدن از دستگاه مرتب بررسی شود. هم چنین لازم است از یک داروی مناسب برای جلوگیری از زخم معده بیمار استفاده شود.
عوارض دستگاه ونتیلاتور:
در استفاده از دستگاه ونتیلاتور، به خصوص در شرایطی که لوله اندوتراکئال استفاده شده باشد و با سوراخ کردن روی گلو، لوله وارد نای شده باشد، مشکلات متعددی محتمل هستند. لازم به ذکر است که این مشکلات با مراقبت های منظم و رعایت نکاتی که قبل تر ذکر شد قابل پیشگیری هستند. در صورت عدم رعایت نکات گفته شده، عوارضی مانند خونریزی در اثر خارج شدن لوله و عفونت رخ می دهند.
انواع ونتیلاتور:
هنگام خرید دستگاه ونتیلاتور لازم است با توجه به شرایط بیمار و هم چنین محیطی که دستگاه در آن قرار است استفاده شود، مناسب ترین نوع ونتیلاتور انتخاب شود. انواع این دستگاه عبارتند از:
ونتیلاتور ثابت:
این دستگاه با برق عمل می کند و حجیم و سنگین است. بنابراین به آسانی جا به جا نمی شود. این نوع ونتیلاتور مناسب استفاده در بخش های مختلف بیمارستان مانند CCU، ICU و اورژانس و اتاق عمل است.
ونتیلاتور پرتابل:
این دستگاه نسبت به ونتیلاتور ثابت کوچک تر و سبک تر است و علاوه بر برق با باتری نیز عمل می کند. کاربرد ونتیلاتور پرتابل در منزل، آمبولانس و در بیمارستان های صنعتی یا جهت امدادرسانی است. ونتیلاتور پرتابل فضای کمی را اشغال می کند. ونتیلاتور پرتابل دارای دو مدل خانگی و بیمارستانی است. مدل خانگی برای درمان بیماری ها و مشکلات تنفسی مزمن استفاده می شود و استفاده از آن باعث می شود بیمار نیاز به بستری شدن طولانی در بیمارستان نداشته باشد. ونتیلاتور پرتابل بیمارستانی در بخش های مختلف بیمارستان به راحتی جا به جا می شود و در بخش اورژانس، هنگام جراحی و در تصویربرداری کاربرد دارد.
علاوه بر موارد ذکر شده، ونتیلاتور دارای مشتقاتی نیز هست که سی پپ و بای پپ نامیده می شوند. سی پپ CPAP دستگاهی است که فشار هوای مورد نیاز برای دم بیمار را تامین می کند و در درمان آپنه تنفسی یا قطع تنفس در طول خواب به کار می رود. دستگاه بای پپ BiPAP فشار هوای لازم برای دم و بازدم بیمار را ایجاد می کند و علاوه بر آپنه شدید، برای درمان سایر بیماری های تنفسی مانند آسم و پنومونی نیز کاربرد دارد. این دو دستگاه با استفاده از یک ماسک تنفسی مخصوص به سیستم تنفسی بیمار متصل می شوند.
خرید دستگاه ونتیلاتور در بازار تجهیزات پزشکی ایران:
انواع مختلف دستگاه ونتیلاتور در بازار تجهیزات پزشکی ایران به فروش می رسد. هنگام خرید این دستگاه باید دقت شود که متناسب با شرایط بدنی بیمار تنظیم شده و هوای دم و بازدم را با فشار مناسب و همراه با اکسیژن به ریه بیمار برساند و از آن خارج کند. علاوه بر این، تمامی اجزای آن از سلامت کامل برخوردار باشند و به درستی عمل کنند. شرکت تجهیز سلامت نیکان شما را در خرید مناسب ترین ونتیلاتور یاری می کند.