فواید منیزیم برای بدن
دراین مقاله می خوانید
کاربرد منیزیم در بدن:
فواید منیزیم برای بدن بسیار زیاد است و بعد از کلسیم، فسفر و پتاسیم یکی از مهم ترین مواد معدنی لازم برای بدن به حساب می آید که به حفظ سلامت استخوان ها کمک می کند. با استفاده از منیزیم ریسک ابتلا به پوکی استخوان کاهش پیدا می کند و تراکم استخوان ها بیشتر می شود. حدود ۶۰ درصد منیزیم بدن افراد بالغ در استخوان و بافت اسکلتی بدن ذخیره می شود بنابراین دریافت میزان کافی از این ماده به صورت روزانه اهمیت زیادی دارد. علاوه بر تاثیر آن بر تراکم استخوان، در واکنش آنزیمی بدن از جمله سوخت و ساز به عنوان یک مکمل عمل می کند. بنابراین کمبود آن بر فعالیت آنزیم های بدن و سایر اندام ها تاثیر منفی می گذارد. علاوه بر این در کنترل فشار خون، تولید انرژی سلولی، کنترل قند خون، عملکرد صحیح سیستم عصبی، ساخت پروتئین ها و در انقباض عضلات تاثیر بسیار زیادی دارد. در این مقاله به فواید منیزیم برای بدن، نحوه تشخیص کمبود آن و هم چنین جبران این کمبود می پردازیم.
فواید منیزیم برای بدن:
- سلامت استخوان ها: همان طور که قبل تر نیز ذکر شد این ماده موجب تراکم استخوان شده و با پوکی استخوان مبارزه میکند. علاوه بر این وجود منیزیم در بدن در تنظیم کلسیم بدن نقش دارد و اگر همراه با روی، مس، کلسیم و ویتامین دی مصرف شود از پوکی استخوان در سنین بالا جلوگیری می کند.
- جلوگیری از آسم: دریافت منیزیم کافی به صورت روزانه در بیماران مبتلا به آسم موجب کاهش علائم بیماری و حمله های آسمی شود، عضلات بدن را شل می کند و باعث می شود بیمار تنفس راحت تری داشته باشد و دچار خس خس سینه و تنگی نفس نشود.
- منیزیم و بدنسازی: در افرادی که بدنسازی انجام می دهند یا یک سیستم ورزشی منظم دارند مصرف منیزیم موجب بالا رفتن سوخت و ساز بدن و حذف چربی ها شده و به رشد عضلات کمک می کند. هم چنین پس از فعالیت های ورزشی، انقباض عضلات را کاهش می دهد.
- تسکین دهنده درد: این ماده معدنی موجب تسکین درد در بدن می شود که این ویژگی به خصوص در افرادی که دچار سردردهای میگرنی می شوند اهمیت زیادی دارد زیرا منیزیم با سلامت سیستم عصبی در بدن رابطه مستقیم دارد.
- کاهش استرس و افسردگی: منیزیم بر سلامت روان نیز تاثیر دارد و موجب کاهش افسردگی و استرس روزانه می شود. بنابراین بهتر است افرادی که فشار و اضطراب زیادی را به طور روزمره تجربه می کنند به میزان دریافتی منیزیم بدن خود توجه داشته باشند.
علت کمبود منیزیم در بدن چیست؟
بدن به دلایل مختلفی ممکن است دچار کمبود این ماده معدنی شود. در درجه اول عدم دریافت مقدار کافی از آن از طریق رژیم غذایی موجب کمبود آن در بدن می شود که در نتیجه باعث می شود نیاز به دریافت بیشتر این ماده از مواد غذایی و مکمل ها وجود داشته باشد. پس از تغذیه، علت دیگر کمبود آن در بدن عدم توانایی روده ها در جذب آن است که در این حال گفته می شود که فرد دچار سوء جذب شده است. علت سوء جذب می تواند مصرف الکل به مقدار زیاد یا مصرف داروهایی مانند آنتی بیوتیک ها و داروهای ادرارآور باشد که جذب این ماده را مختل می کند.
علائم کمبود منیزیم در بدن:
کمبود منیزیم در بدن در صورتی که به میزان خیلی زیاد اتفاق افتد می تواند علائمی داشته باشد که بیمار متوجه آن ها شده و نیاز به مشورت با پزشک داشته باشد و این علائم عبارتند از:
- کاهش شدید اشتها
- ضعف و خستگی
- بی خوابی
- حالت تهوع و استفراغ
- گرفتگی عضلات
- بی حسی و مورمور شدن عضلات
- تغییرات خلق و خو
- اختلال در ریتم قلب
- تشنج.
علاوه بر این، کمبود شدید منیزیم به مرور می تواند ارتباط مستقیمی با بیماری های مختلف مانند آلزایمر، دیابت نوع دو، میگرن و بیماری های قلبی و عروقی داشته باشد. بنابراین در صورت مشاهده این علائم لازم است با پزشک مشورت شده و پس از انجام آزمایش خون از مکمل Mg و منابع غذایی حاوی آن به مقدار لازم استفاده شود. لازم به ذکر است که علائم گفته شده و کمبود بسیار شدید این ماده معدنی و معمولاً نادر است و ممکن است در سنین بالا بیشتر مشاهده شود زیرا معمولاً منیزیم مورد نیاز بدن از طریق مواد غذایی دریافت می شود. همان طور که قبل تر نیز گفته شده افرادی که نوشیدنی های الکلی به میزان زیاد مصرف می کنند و یا دچار مشکلات گوارشی هستند و برخی از داروهای خاص را مصرف می کنند بیشتر در معرض کمبود این ماده قرار می گیرند بنابراین بهتر است بیشتر به میزان منیزیم دریافتی خود دقت کنند. در کنار مصرف مکمل، برخی علائم کمبود منیزیم مانند گرفتگی عضلات و ضعف و خستگی را می توان با تجهیزات پزشکی مختلف مانند ماساژور یا تنس عضلانی برطرف کرد.
منیزیم با چه داروهایی تداخل دارد؟
در صورتی که پزشک، مصرف مکمل منیزیم را تجویز کند لازم است بیمار لیست کاملی از داروهای مصرفی خود را در اختیار پزشک قرار دهد زیرا بسیاری از داروها با مکمل منیزیم تداخل دارند و میزان جذب و فواید منیزیم را کاهش می دهند. از میان این داروها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- تتراسایکلین ها
- بیس فسفونات ها(مانند آلندرونیت)
- داروی تیروئید(لووتیروکسین)
- آنتی بیوتیک نوع کینولون.
منیزیم در کدام مواد غذایی وجود دارد؟
مواد غذایی زیر مقدار زیادی منیزیم دارند و لازم است مقدار کافی از آن ها به صورت روزانه در رژیم غذایی مصرف شود:
- موز
- کلم بروکلی
- بلغور جو دو سر
- دانه آفتابگردان
- کنجد
- شیر کم چرب
- تخم کدو
- بادام هندی
- ذرت شیرین.
دوز مورد نیاز روزانه منیزیم:
در جدول زیر دوز توصیه شده روزانه مصرف Mg نوشته شده است:
سن | زنان(مقدار به میلی گرم) | مردان(مقدار به میلی گرم) |
۱ تا ۳ سالگی | ۸۰ | ۸۰ |
۴ تا ۸ سالگی | ۱۳۰ | ۱۳۰ |
۹ تا ۱۳ سالگی | ۲۴۰ | ۲۴۰ |
۱۴ تا ۱۸ سالگی | ۳۶۰ | ۴۱۰ |
۱۹ تا ۳۰ سالگی | ۳۱۰ | ۴۰۰ |
۳۱ تا ۵۰ سالگی | ۳۲۰ | ۴۲۰ |
۵۱ سالگی به بعد | ۳۲۰ | ۴۲۰ |
فواید منیزیم در بارداری:
مصرف میزان کافی به منظور دریافت فواید منیزیم در دوران بارداری اهمیت زیادی دارد زیرا موجب جلوگیری از شروع انقباضات زودرس رحمی می شود. هم چنین باعث می شود ساخت دندان ها و استخوان های جنین راحت تر پیش برود و جنین دندان ها و استخوان های محکم تری داشته باشد. در صورتی که فرد در دوران بارداری در اثر تغذیه نامناسب و تهوع مواد غذایی کافی دریافت نمی کند لازم است از مکمل Mg استفاده کند. در غیر این صورت ممکن است علائمی مانند خستگی، بی خوابی، حافظه ضعیف، ضربان قلب نامنظم، تهوع، استفراغ و از دست دادن اشتها را تجربه کند.
نحوه مصرف مکمل منیزیم:
مکمل منیزیم به شکل های مختلف در دسترس افراد قرار دارد که از میان آن ها می توان به قرص، پودر ساشه ای و قرص جوشان اشاره کرد. این مکمل ها فواید منیزیم را تامین کرده و آن ها را در هر زمانی از روز می توان مصرف نمود اما بهتر است همراه با شام یا درست قبل از خواب استفاده شود تا تاثیر بیشتری داشته باشد. معمولاً قرص مکمل منیزیم را می توان در هر زمانی بدون نیاز به وعده غذایی مصرف کرد اما در موارد نادری ممکن است علائمی مانند اسهال، استفراغ و حالت تهوع به همراه داشته باشد که در این حالت توصیه می شود در کنار غذا مصرف شود. مصرف قرص آن قبل از خواب موجب بهبود کیفیت خواب شده و زمان و کیفیت خواب را افزایش می دهد به همین دلیل در اکثر موارد افراد ترجیح می دهند این مکمل را هنگام شب مصرف کنند. بهتر است قرص منیزیم ۳۰ دقیقه قبل از رفتن به رختخواب مصرف شود. در صورتی که پودر منیزیم در قالب ساشه مصرف شود لازم است مستقیما روی زبان ریخته شده و پس از چند ثانیه بلعیده شود و نیاز به نوشیدن آب و مایعات در کنار آن وجود ندارد.
عوارض مصرف قرص Mg:
در صورتی که قرص منیزیم بیش از مقدار توصیه شده مصرف شود در بدن تجمع پیدا کرده و ممکن است علائمی مانند اسهال، حالت تهوع و گرفتگی شدید عضلات را به همراه داشته باشد. هم چنین دوزهای بسیار بالای منیزیم می تواند موجب مشکلات کلیوی، کاهش فشار خون، بی حالی و استفراغ و حتی ایست قلبی شود. بنابراین افرادی که دارای اختلالات کلیه هستند نباید سر خود از قرص منیزیم استفاده کنند و حتما لازم است مکمل توسط پزشک متخصص برای آن ها تجویز شده باشد.
جمع بندی:
منیزیم یکی از ضروری ترین مواد معدنی مورد نیاز بدن است که بر روی سیستم عصبی، استخوان ها و عضلات و سیستم گوارش تاثیر زیادی دارد. فواید منیزیم را می توان از بسیاری از مواد غذایی به صورت طبیعی دریافت کرد اما در مواردی در شرایطی که کمبود منیزیم رخ داده باشد از مکمل آن به شکل های مختلف مانند قرص و پودر استفاده می شود که لازم است تحت نظر پزشک متخصص مصرف شود.